Overslaan en naar de inhoud gaan

De energielabels worden vernieuwd: wat verandert er?

In 2019 zullen nieuwe energielabels voor apparaten verschijnen. Deze labels moeten de consumenten helpen bij het kiezen van de meest energiezuinige tv of vriezer.

 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
graphique niveau label énergétique

Let jij ook op het energielabel wanneer je een nieuwe televisie of droogkast koopt? Groot gelijk! Want naast de aankoopprijs bepaalt ook het verbruik het totale prijskaartje van een elektrotoestel. De voorbije jaren zijn er nieuwe labels bijgekomen zoals A+, A++ en zelfs A+++. Te verwarrend, vindt Europa. En dus komt er vanaf 2019 een nieuw, eenvoudiger systeem.

 

Energielabels eenvoudiger gemaakt

Elektrische toestellen hebben sinds de jaren negentig een energielabel. Dit label drukt de energiescore uit in zogenaamde energie-efficiëntieklassen. Deze klassen gaan van ‘zeer energiezuinig’ (A) tot ‘zeer energieverspillend’ (G). Het label geldt voor alle apparaten van eenzelfde categorie. Zo zijn er labels voor wasmachines, koelapparaten, tv-toestellen, ovens, dampkappen en zelfs wijnbewaarkasten. Dankzij de labels kunnen consumenten makkelijker kiezen voor het meest energiezuinige toestel.

Prima systeem, toch? Zeker en vast. Alleen zien veel consumenten door de bomen het bos niet meer. Maar waarom die overvloed? Dat komt omdat er in de loop der jaren meer energiezuinige toestellen op de markt zijn verschenen. En dus kwamen er nieuwe labels bij: van A+ over A++ tot A+++. Maar die extra categorieën zijn te verwarrend. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat apparaten in de categorie A+++ tussen de 20 en 50% minder energie verbruiken dan de apparaten in categorie A+!

 

Vanaf 2019 in de winkel

De Europese Unie heeft daarom beslist om vanaf 2019 de teller op nul te zetten. De huidige A+++ wordt dan een C, de A verandert naar G. Back to basics dus, met bijhorende kleurcodes: van energiezuinig groen naar energieverslindend rood. Dat moet de verschillen opnieuw in de verf zetten.

 Vergeet niet dat de meeste toestellen zich vandaag in de A-categorie bevinden, de meest groene klasse dus. De nieuwe regeling zou de Europese consument 10 tot 30 miljard euro helpen besparen tegen 2030. De nieuwe labels zullen geleidelijk in de winkels verschijnen. Koelkasten en wasmachines zijn het eerst aan de beurt: zij krijgen vanaf 2019 een ander label. Stofzuigers en droogkasten volgen eind 2024. Op verwarmingstoestellen en boilers is het wachten tot 2030. De Europese-Unie maakt ook werk van een online databank, met alle nuttige informatie over energie- en waterverbruik.

 

 

Enkele tips om minder energie te verbruiken

Ik spaar geld uit op mijn factuur!