Overslaan en naar de inhoud gaan

Is de aankoop van een elektrische fiets fiscaal aftrekbaar?

Ben je jaloers op die fietsers die zich amper lijken in te spannen als ze je voorbij fietsen? Dan heb je twee mogelijkheden: beginnen trainen of ... kiezen voor een elektrische fiets (en zijn fiscale voordelen).

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
elektrische fiets fietstocht

Is een elektrische fiets fiscaal aftrekbaar?

Fietsers hebben heel wat voordelen!

In België wordt het gebruik van de fiets via allerlei maatregelen gestimuleerd.

Enkele voordelen:

  1. Er bestaat een fietsvergoeding voor iedereen die met de fiets van zijn woning naar zijn werk gaat. Je werkgever kan je een vergoeding geven voor het aantal kilometer dat je met de fiets aflegt. Hij mag het bedrag van die vergoeding zelf bepalen. De fietskilometervergoeding is vrijgesteld van belastingen vanaf 0,24 euro per afgelegde kilometer voor het boekjaar 2020 (inkomstenjaar 2019). Die vergoeding geldt voor elk type fiets (racefietsen, mountainbikes, elektrische fietsen, ...).
  2. Bedrijfsfietsen zijn eveneens vrijgesteld van belastingen. Een goede reden om je baas aan te sporen om in zachte mobiliteit te investeren.
  3. Tot slot heb je ook de mogelijkheid om je werkelijke kosten in je belastingaangifte aan te geven. Ook hier bedraagt het bedrag 0,24 euro/km voor het boekjaar 2020 voor de verplaatsingen tussen je werk en je woonplaats. Fietsen is dus ook voordelig voor je portemonnee!

Conclusie: de fiets is financieel veel interessanter dan de auto. Vandaag zijn er op de markt heel wat verschillende elektrische fietsen in uiteenlopende prijscategorieën. Kies dus voor de fiets en zeg die ellenlange files in de stad definitief vaarwel!

Bestaan er premies voor de aankoop van een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is een investering. Het is dan ook logisch dat je je afvraagt of er voor de aankoop van deze fiets geen premies bestaan. In Vlaanderen is er niet echt een premie voor de aankoop van een elektrische fiets. Bepaalde steden en gemeenten geven wel een subsidie. Enkele van die steden zijn Antwerpen en Gent ... Aarzel niet en neem contact op met je gemeente om te weten of je een premie voor de aankoop van een elektrische fiets kunt krijgen en hoe hoog het bedrag van die premie is.

Algemeen genomen variëren de premies voor de aankoop van een elektrische fiets tussen 50 en 250 euro.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kun je wel een hogere premie krijgen. Vooral als je beslist om de nummerplaat van je auto in te leveren. De 'Brussel'Air-premie' bedraagt maximaal 505 euro.

Enkele goede redenen om in op zadel te kruipen.

Naast de fiscale voordelen en de aankooppremies is fietsen ook gewoon goed! Goed voor je gezondheid maar ook goed voor onze planeet. Bovendien is fietsen een bijzonder toegankelijke sport.

Bewezen voordelen van fietsen:

  • Fietsen is goed voor je mentale gezondheid. Het geeft je hersenen meer zuurstof waardoor ze beter gaan presteren.
  • Fietsen is goed voor je figuur (je hoeft niet meer te klagen over die extra kilootjes). Laat je overigens niets wijsmaken, elektrisch fietsen is wel degelijk een sport.
  • Fietsen vermindert je stressniveau zodat je beter kunt slapen.
  • Regelmatig fietsen verbetert je cardiovasculaire systeem.

Wacht tot slot niet op de lente of de zomer om je fiets van stal te halen! Fietsliefhebbers kennen immers geen seizoenen! Elektrisch of niet.

Maak nu kennis met Bizbike, partner van Lampiris

Ontdek de modellen