Overslaan en naar de inhoud gaan

5 eenvoudige tips om de hittegolf door te komen

Help, een hittegolf! Wat nu? Waar je ook bent en wat je ook doet, met dit lijstje houd je altijd het hoofd koel, zelfs tijdens de grootste hitte.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

Of je nu thuis, op het werk of met vakantie bent, we geven je een aantal tips om de hittegolf zo goed mogelijk door te komen. 

Een goede nachtrust tijdens zwoele nachten 

Warm weer en een goede nachtrust gaan niet altijd goed samen. Een kleine tip: was je kussenslopen en lakens om de 2 à 3 dagen om ze weer op te frissen. Hierdoor slaap je beter. Met dit weer kan het immers zijn dat het transpiratievocht overdag niet goed meer opdroogt. Was je lakens in de vroege ochtend en laat ze in huis drogen om ze weer op te frissen. Nu je toch in de weer bent, kun je meteen ook de vloer een poetsbeurt geven met lekker fris water. Hierdoor zal de omgevingstemperatuur automatisch dalen.

Let nog meer op je voeding

Als het heel warm is, dan is het belangrijk om nog meer op je voeding te letten. Het spijsverteringsproces doet je lichaamstemperatuur stijgen. Je vermijdt dus beter zware maaltijden. Kies in de plaats daarvan voor sappig fruit, zoals meloen of watermeloen. Ook groene groenten als sla en komkommer helpen je lichaam te hydrateren.

Over hydratatie gesproken: drink water. Alcohol en frisdrank hebben namelijk eerder een uitdrogend effect in plaats van je te hydrateren. 

Als je vrienden uitnodigt, verras hen dan met een korte relaxatie binnen op de vloer.  Dat werkt heel verfrissend. Aangezien warme lucht stijgt, is de vloer is de koelste plek. Bovendien heb je daar beneden geen last van warme luchtstromen. Nog een tip: bevochtig je hals en voorarmen om je te verfrissen. Nodig je vrienden uit om hetzelfde te doen.

Zo bestrijd je de hitte op het werk 

Alles begint bij een aangepaste outfit. Kies voor wijde kleren in lichte kleuren en vermijd synthetische stoffen. Vergeet bovendien je drinkfles niet mee te nemen naar het werk. Drink de hele dag door water, ook al heb je geen dorst. 

Heb je een ventilator op kantoor (bij voorkeur A+++ om het energieverbruik te beperken)? Plaats er dan een bevroren fles water of ijsblokjes voor. Geen ventilator? Trakteer jezelf dan op een klein USB-exemplaar en pauzeer regelmatig met de haren in de wind om te voorkomen dat je te warm krijgt.

Heet buiten? Het perfecte moment voor een cultureel uitstapje

Profiteer van de warmste dagen om wat cultuur op te snuiven in een museum, naar de bioscoop te gaan of de bibliotheek in te duiken. Je vindt er niet alleen verkoeling, maar ook inspiratie à volonté. Kwestie van het aangename aan het nuttige te paren!

 

Kleine gebaren om je ecologische voetafdruk te verkleinen

Ik verklein mijn ecologische voetafdruk