1,6 miljoen gezinnen krijgen binnenkort ander aardgas. Dit verandert er!
België importeert al sinds 1966 aardgas uit Nederland. In het noorden van Nederland werden immers belangrijke gasbellen ontdekt. Deze reserves zijn echter niet onuitputtelijk...
Daarom heeft de Nederlandse overheid beslist om de export vanaf 2030 stop te zetten. België zal dus meer gas moeten invoeren uit andere landen. Dat aardgas heeft echter een hele andere samenstelling en niet alle gastoestellen bij ons thuis zijn hieraan aangepast.
Ontdek hier hoe deze Belgische omschakeling zal verlopen!
Waarover gaat het concreet?
Momenteel kiezen meer dan drie miljoen Belgische gezinnen en bedrijven voor aardgas. Ze gebruiken het voornamelijk om te koken en hun woning en water te verwarmen. We hebben het hier dus enkel over aardgas en niet over gas in flessen of voor voertuigen. De helft van deze gasverbruikers, zo'n 1,6 miljoen Belgen, krijgt aardgas dat uit Nederland wordt ingevoerd. Dat is al zo sinds 1966. Een logische keuze: Nederland is ons buurland en het aardgas kan gemakkelijk via pijpleidingen naar ons land getransporteerd worden.
Door het enorme succes van aardgas in België schakelden steeds meer Belgische bedrijven en gezinnen over. Eind jaren zeventig begon ons land daarom aardgas te importeren uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Rusland. Raar maar waar: dit aardgas heeft een andere samenstelling dan de Nederlandse variant. Er bestaat zelfs een afzonderlijk distributienet, zodat beide gassoorten niet gemengd worden. België heeft momenteel dus twee verschillende aardgasnetten.
Wat is het verschil tussen arm en rijk gas?
Er bestaan twee soorten aardgas: arm gas en rijk gas. Afhankelijk van de gasbel hebben ze een andere calorische waarde. Het gas uit Nederland is minder krachtig dan het gas uit de andere landen en wordt daarom ‘arm gas’, ‘laagcalorisch gas’ of ‘L-gas’ genoemd. Aardgas afkomstig uit de rest van de wereld wordt ‘rijk gas’, ‘hoogcalorisch gas’ of ‘H-gas’ genoemd.
Het vervelende is dat niet alle toestellen compatibel zijn met rijk gas. Wie overschakelt van arm naar rijk gas, moet zijn toestellen laten nakijken door een erkend technicus.
Het gaat hierbij vooral om verwarmingsketels, kleine en grote boilers, fornuizen, kookplaten, ovens, convectoren en sierkachels. Je installatie niet laten nakijken kan gevaarlijk zijn! Niet correct afgeregelde gastoestellen kunnen immers meer CO uitstoten, meer verbruiken of sneller stuk gaan.
We hebben echter goed nieuws: TotalEnergies voert deze controle automatisch uit bij het onderhoud van je verwarmingsketel.
Heb je dus nog geen onderhoudscontract en woon je in een van de betrokken zones?
Ontdek dan snel het onderhoud van je verwarmingsketel!
Zelf je gastoestellen nakijken? Slecht idee!
Niet alle toestellen zijn aangepast voor rijk gas. Je toestellen zelf nakijken kan niet. De rookgassamenstelling moet namelijk geanalyseerd worden. Dat is dus werk voor specialisten!
Waar wordt nog arm gas geleverd in België?
Momenteel krijgen 1,6 miljoen Belgische gezinnen en bedrijven arm gas uit Nederland. Het gaat om de hele provincie Antwerpen, een groot deel van Vlaams- en Waals-Brabant en beperkte delen van Limburg, Namen, Luik en Henegouwen. Ook de Brusselaars hebben arm gas.
Vanaf 2018 wordt jaarlijks een aantal gemeentes tijdens de zomerperiode omgeschakeld. Deze omschakeling eindigt pas in 2029.
Heb je vragen? Neem dan een kijkje op de federale website gasverandert.be of bel naar het Contact Center van de FOD Economie op het gratis nummer 0800 120 33.
Voor de precieze planning kun je ook contact opnemen met je distributienetbeheerder.
Is je verwarmingsketel toe aan een onderhoudsbeurt? Geniet van een korting van € 15 met de code GASCHANGE. Deze aanbieding kan niet worden gecombineerd met andere voordelen. Actie loopt van 23/04/2018 tot 30/04/2018.
Kies voor zekerheid en comfort
Vraag een afspraak aan