Een jaarafrekening of maandelijkse afrekening, wat is het verschil?
Een jaarafrekening of maandelijkse afrekening? Bij een jaarafrekening betaal je maandelijks een voorschot op basis van het geschatte verbruik. Bij een maandelijkse afrekening betaal je elke maand het werkelijke verbruik van die maand.
De keuze voor een jaarafrekening of maandelijkse afrekening is volledig aan jou. Bij een jaarafrekening, krijg je een maandelijkse voorschotfactuur en wordt op het eind van het jaar het verschil rechtgezet, in je voordeel (creditnota) of in je nadeel (extra factuur).
Je kiest voor een jaarafrekening
Het voorschot is gebaseerd op een schatting van je jaarverbruik in je ondernemingen de prijs die je zou moeten betalen. Vervolgens wordt dit bedrag simpelweg verdeeld in 12 gelijke maanden, zodat je elke maand weet wat je voor je energie moet betalen.
Wanneer je je jaarlijkse meteropname doet, stellen wij een afrekening op in functie van je werkelijke verbruik en op basis van een gemiddeld verbruiksprofiel om je verbruik over de verschillende verbruiksperiodes te verdelen.
Om deze verbruiksperiodes te bepalen houden we rekening met een klassiek bedrijfsprofiel, naargelang de grootte van je bedrijf, om je energieverbruik te bepalen voor een dag, een maand, een jaar ... Met dit systeem kan je dus je maandelijks budget beheren, maar houd je rekening met een klassiek energieverbruik.
Je kiest voor een maandelijkse afrekening
Een maandelijkse afrekening is daarentegen gebaseerd op het werkelijke verbruik van een bepaalde maand. Dit betekent dat je elke maand exact betaalt wat je verbruikt hebt in de afgelopen maand. Wanneer je tijdens de lopende maand je verwarming of verlichting vaker aanzet, of je wagen vaker laadt, is dit dus in tegenstelling tot bij het andere systeem, meteen zichtbaar op je factuur (als je verwarmt met elektriciteit en/of gas). Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar.
Het voordeel van een maandelijkse afrekening is dat je je eigen verbruik perfect kan beheren, zonder onaangename verrassingen op het eind van het jaar. Maar vergeet niet: als je met gas of elektriciteit verwarmt, vallen in de wintermaanden je facturen hoger uit dan in de zomermaanden, tot wel 7 maal hoger zelfs.
Een bedrijf dat bijvoorbeeld met aardgas verwarmt, verbruikt bijna 80% van zijn totale gasverbruik in de maanden oktober tot en met maart. Het is dus moeilijker om het maandelijkse bedrag van je facturen te voorspellen, want het hangt rechtstreeks af van je verbruik. Let dus goed op deze verschillen, zodat je je budget goed kan beheren.