Overslaan en naar de inhoud gaan

Van oude gloeilampen naar energie-efficiënte ledverlichting

Twijfel je nog om je oude lampen te vervangen door ledverlichting? We lijsten de voordelen voor je op en vergelijken verschillende soorten lampen. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Ampoules LED. Les Économies Durables

Wat ooit begon met gloeilampen, gaat vandaag over in innovatieve ledlampen. Het zijn de meest zuinige lampen op de markt. Op dit moment kent ledverlichting een energie-efficiëntie tot boven de 150 lm/W. Energie-efficiënt wijst op het feit dat ledlampen met minder energie net dezelfde hoeveelheid of zelfs meer licht produceren dan bijvoorbeeld een halogeen- of gloeilamp. Je herkent die efficiënte makkelijk aan het letterlabel op de lamp zelf. Daarbij is A++ natuurlijk efficiënter dan een G-label. Vroeger categoriseerden ze de verschillende lamptypes op een andere manier. Sinds 2021 is er een nieuw labelsysteem van kracht waardoor er op dit moment verschillende labels op de markt zijn.  

 

Vergelijkende as 

Tijd om enkele lampen met elkaar te vergelijken. Een gloeilamp gaat gemiddeld 1000 uur mee terwijl een ledlamp gemakkelijk 10.000 uren draait. Ze gaat ook zelden stuk. Bij een halogeenkamp kan je dan wel weer dimmen, terwijl dat bij led niet altijd mogelijk is.  

 

Het energieverbruik van een gloeilamp is zeer hoog aangezien ze meer warmte dan licht produceert. Hoe innovatiever de lamp, hoe zuiniger hij wordt. Zo is een TL-lamp of een ledlamp al een stuk zuiniger en daardoor beter voor je portemonnee.  

 

De energiezuinige boodschap van bovenstaand verhaal? Vervang je oude lampen door ledlampen. En trek daarbij de lampen die het vaakst branden in huis voor. Gebruik je het schuurtje in de achtertuin amper en hangt daar nog een oude lamp? Laat hem dan maar even hangen. Een energiezuinige overschakeling doe je stap voor stap.  

 

Bron: energywatchers.be