Overslaan en naar de inhoud gaan

Tackel warmteverlies met correcte isolatie

Je vangt het warmteverlies van je leidingen handig op met een stevig laagje isolatie en een doe-het-zelfaanpak. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Isolation des conduites d’eau chaude

Net zoals water door alle hoekjes en spleetjes kan, kent ook warmte een eigenzinnige manier van ontsnappen in huis. Daardoor zitten heel wat Belgische huishoudens op een berg van warmtepotentieel die op dit moment verloren gaat. Een tip om dat warmteverlies tegen te gaan? Isolatie. Aan- en afvoerleidingen liggen in de meeste (oudere) huizen al enige tijd waardoor er nooit aandacht besteed werd aan een degelijk isolatielaagje.  

 

Doe-het-zelfproject 

Zo’n extra laag klinkt misschien als een dure investering, maar is simpele kost voor zelfs de onhandige harry’s. Met een breekmesje en rolmeter geraak je al een heel eind op weg. Met makkelijk hanteerbare en buisvormige isolatiematerialen uit de doe-het-zelfzaak klik je de isolatie heel eenvoudig rond de leidingen. Er bestaan ook modellen met een zelfklevende strook of een speciale tape om de buizen dicht te maken. Hoe dan ook, het is makkelijk in plaatsing en relatief goedkoop. Het isolatieproject kost gemiddeld één euro per meter buis. Een simpel rekensommetje toont dat isoleren je op termijn flink wat geld kan besparen. En zo blijft warmte waar het hoort: in huis. 

 

Bron: energywatchers.be, livios.be

 

EnergyWatchers is een initiatief van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid en de Voedselketen en Leefmilieu rond bewust energieverbruik. TotalEnergies Power & Gas Belgium nv kan niet aansprakelijk gesteld worden bij fouten of indien het gewenste resultaat van de tips niet wordt behaald.