Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder warm water en evenveel kracht

Met een goedkope straalbreker, oftewel perlator, laat je minder water stromen door je kraan. Je vebruikt minder zonder dat je 't merkt.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
robinet

Met een simpel hulpstuk kom je al een heel eind

We leren onze kinderen een lopende waterkraan dicht te draaien wanneer deze niet gebruikt wordt, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen. Maar wist je dat een simpel opzetstuk ook je waterverbruik doet dalen? Een straalbreker, ook gekend als perlator, laat minder water stromen door je kraan. Er wordt wat lucht toegevoegd waardoor de kracht van de straal niet afneemt en je dus eigenlijk zelf geen verschil merkt. Waar een ‘normale’ kraan tot 16 liter per minuut doorlaat, is dat bij een straalbreker nog maar 9 liter. Je kan je dus wel inbeelden hoeveel energie je kan besparen als het om warm water gaat. Dit kleine accessoire maakt een groot verschil voor je boiler – en de portemonnee. 

 

Een goedkoop klusje dat zo geklaard is

Je kan straalbrekers monteren op alle soorten kranen, dus niet enkel in de badkamer. Ook voor keuken- en buitenkranen bestaan er modellen in alle maten. Deze handige hulpstukjes zijn heel makkelijk te plaatsen, zelfs al heb je twee linkerhanden. Het enige wat je nodig hebt is een tang en een liniaal. Je bekijkt op voorhand best wel na of de schroefdraad aan de binnen- of buitenzijde zit.  Straalbrekers zijn verkrijgbaar in elke doe-het-zelfzaak aan een schappelijke prijs. Zo vind je ze al voor nog geen twee euro. Bovendien kan je ze vaak betalen met ecocheques. Warm water en energie besparen was nog nooit zo makkelijk. 

 

EnergyWatchers is een initiatief van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid en de Voedselketen en Leefmilieu rond bewust energieverbruik. TotalEnergies Power & Gas Belgium nv kan niet aansprakelijk gesteld worden bij fouten of indien het gewenste resultaat van de tips niet wordt behaald.