Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat je diepvriezer je in de kou staan?

Een slecht sluitende koelkast of diepvriezer kan je veel energie kosten. Maak de deur regelmatig schoon en wrijf het rubber in met talkpoeder.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Fermez la porte de votre frigo

Je koelkast onderhouden? Een koud kunstje! 

Tegenwoordig spelen de verschillende energielabels een grote rol in onze aankopen. Maar wat heb je aan een A-klasse koelkast of C-klasse diepvriezer als die niet goed sluit? De kou ontsnapt onopgemerkt en leidt tot een verhoogd energieverbruik. Je kan natuurlijk het deurrubber vervangen, maar da’s niet gebeurd in 1-2-3. Beter voorkomen dan genezen dus. Je kan slecht sluitende koelkasten/diepvriezers makkelijk vermijden door het deurrubber regelmatig schoon te maken met een vochtige doek. Zo blijft er geen vuil of etensresten zitten. Wrijf het rubber één keer per jaar in met talkpoeder voor een nog betere werking. Heb je thuis geen talk? Je koopt het snel online of in de meeste supermarkten.

 

Doe zelf de test

Niet zeker of je koelkast/diepvriezer nog voldoende sluit? Dat kan je thuis eenvoudig testen. Steek een blad papier tussen de deur van je toestel terwijl je het sluit. Probeer het papier daarna weg te trekken. Voel je wat weerstand? Top, je toestel sluit nog goed! Trek je het papier vlot weg? Controleer of het deurrubber overal vast zit en nergens kapot is. Meestal kan je deze vlot terug in de deur duwen. Als het probleem aanhoudt, is de afdichting toe aan vervanging. Een slecht sluitende koelkast/diepvriezer kost je namelijk extra stroom en geld, wat je letterlijk en figuurlijk in de kou laat staan.

 

Bronnen : energywatchers.be

 

EnergyWatchers is een initiatief van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid en de Voedselketen en Leefmilieu rond bewust energieverbruik. TotalEnergies Power & Gas Belgium nv kan niet aansprakelijk gesteld worden bij fouten of indien het gewenste resultaat van de tips niet wordt behaald.