Overslaan en naar de inhoud gaan

Blog

De kerstvakantie: gun je elektriciteit ook wat rust

Fleur je oudejaarsavond op met LED verlichting en energiebesparende tips voor je menu's.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
vacances de noel

Winter, vakantie, de kerstperiode … We snakken allemaal naar licht, warmte en een beetje magie. Maar de energiecrisis maakt het ons niet zo makkelijk. Vooral omdat je huis extra onder druk staat tijdens de feestdagen. Zo worden verschillende kamers de ganse dag verlicht en verwarmd terwijl je keuken overuren draait. 

Hoe kan je toch besparen op je verbruik tijdens deze intense periode? Wij zorgden alvast voor een lijstje met warme en makkelijke energietips. Jij hebt tijdens de feestdagen al genoeg aan je hoofd.

Van kleine LED-lampjes tot energiezuinige keukentips en ideeën voor warme momenten met je familie. Allemaal kleine aanpassingen die een verschil kunnen maken op je factuur, terwijl je 100% in de kerstsfeer blijft. 

 

LED-verlichting, een kerstmirakel

Een fonkelende kerstboom, lichtgevende slingers, glinsterende decoratie op het balkon of in de tuin … Het is moeilijk om een magische Kerst voor te stellen zonder 1001 lichtjes. Klassieke gloei- en halogeenlampen zijn echter energieverslinders die een schaduw kunnen werpen over je factuur. Gelukkig hebben we nog een kerstmirakel in petto. Je raadt het al, LED-lampjes! 

Deze wonderlichtjes zijn helderder, gaan lang mee en verbruiken vijf keer minder energie dan klassieke gloeilampen. Ze zijn weliswaar iets duurder in aankoop maar door de vele voordelen is dat prijsverschil snel gecompenseerd. Het gebruik van LED-verlichting is namelijk acht keer lager dan bij gloeilampen. En ze kunnen ook tellen qua decoratie! 

Je kan de gezellige lichtjes makkelijk in alle vormen en maten vinden in tal van grote winkels, tuincentra of gewoon op ‘t internet! Bijna overal wordt LED-technologie aangeprezen omdat het mooi oogt, milieuvriendelijker en veiliger is. Ze geven namelijk geen warmte af waardoor er dus veel minder brandgevaar is. Niet onbelangrijk als je wilt vermijden dat je vers versierde kerstboom in vlammen opgaat… 

Wil je een kerstboom met nog minder brandgevaar en minder onderhoud? Probeer eens een exemplaar gemaakt van optische glasvezel! Je hoeft zelf niet meer te klooien met vernestelde lichtslingers want deze boom is al voorzien van ingebouwde LED-verlichting. Als je dat toch wenst, kan je er uiteraard ook al je kerstballen in kwijt! Een kerstboom van optische glasvezel verbruikt bovendien heel weinig, is praktisch onbreekbaar en geeft geen warmte af. We raden natuurlijk wel aan om de hele boel uit te zetten voordat je gaat slapen. Al die pracht en praal heeft namelijk geen nut als niemand ze kan zien. 

 

Gulzig aan tafel en zuinig met energie

De feestdagen en de kerstvakantie zitten boordevol warme momenten met je familie. Je kookt samen gastronomische gerechten waar Sergio Herman een puntje kan aan zuigen en tovert de beste baksels die zelfs de buren doen watertanden. De keuken wordt bij velen het centrum van gezelligheid. Het zou dus zonde zijn om hierop in te binden door besparingen. Wel zijn er eenvoudige tips om makkelijk minder energie te verbruiken. 

Zo dek je tijdens het kokkerellen best altijd je potten en pannen af om zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan. Gebruik ook alleen zoveel water als nodig is voor het koken. Dat versnelt niet alleen het kookproces maar is ook energiezuiniger. 

We hebben allemaal de neiging om de oven om de haverklap te openen zodat we onze topgerechten kunnen controleren. Probeer dit toch te vermijden. De temperatuur van je oven kan immers met wel 25% dalen telkens je de deur opent. Gebruik liever het licht van de oven en kijk naar binnen via het glas om te checken of je gerecht klaar is. Denk er ook eens aan om meerdere gerechten tegelijk in de oven te plaatsen voor nog meer efficiëntie. Je vispannetje en afbakbrood kunnen gerust gezellig samen bakken. Moet je maaltijden terug opwarmen? Gebruik de magnetron in plaats van de oven. Dat kan je verbruik met 50% verminderen! 

Verwarm je ook zoals veel Belgen je oven voor? Toch is dat bij de meeste gerechten helemaal niet nodig en verspil je vooral energie. Verder is het ook slim om het toestel een paar minuten eerder uit te schakelen. Zo kan je gerecht dat bijna klaar is, verder garen zonder verbruik. Na het koken kan je de ovendeur trouwens laten openstaan. Zo profiteer je extra van de restwarmte (en de lekkere geur). 

Kook je ook liever te veel dan te weinig? Na de drukte van de feestdagen is het altijd fijn om na te genieten met de vele restjes. Laat ze even afkoelen vooraleer je ze in de diepvriezer of koelkast plaatst. Wist je trouwens dat 18-19°C onder nul de ideale temperatuur is voor je diepvriezer? Je voeding wordt goed bewaard en het kost je geen extra energie. Zo kan je zonder zorgen nog smullen van de kerstrestjes tijdens Driekoningen. 

 

Wees je licht te slim af

Al gehoord van slimme verlichting? Het maakt je leven een pak makkelijker en laat je genieten van gezellig kerstlicht terwijl je je verbruik volledig onder controle houdt! Je kan ze in- en uitschakelen met je smartphone waar en wanneer je wilt. Bovendien bepaal je zelf ook de kleur en de intensiteit. 

Heb je (nog) geen slimme verlichting? Je kan al je lichtbronnen zoals slingers of kransen ook aansluiten op slimme stekkers. Met tijdschema’s bepaal je zelf wanneer ze in- en uitschakelen! 

Sommige kerstverlichting is voorzien van ingebouwde tijdschema’s. Is dat toch niet het geval? Voor een tiental euro vind je al een slimme stekker die je na Kerst natuurlijk nog kan gebruiken voor andere toestellen. 

 

Trek de stekker eruit 

Dit is geen kerstfabeltje: elektrische apparaten verbruiken nog altijd energie nadat je ze hebt uitgezet. Dit is weliswaar niet zo veel, maar waarom betalen voor iets dat je niet gebruikt? Deze energiezombies in stand-bymodus schakel je makkelijk uit door de stekker uit te trekken. Wil je ‘t nog makkelijker? Steek ze in een handige stekkerdoos met schakelaar. Met een druk op de knop is ‘t zo gefikst. 

Ga je tijdens de feestdagen op vakantie of ben je even weg? Het is altijd goed om even te deconnecteren van je drukke leven. Vergeet niet om ook al je apparaten uit te schakelen en vertrek met een gerust hart. 

En we weten het intussen allemaal, maar voor de vergeetkousen onder ons: een heel makkelijke manier om elektriciteit te besparen is het licht uit te doen als we een kamer verlaten. Altijd. Iets waarop we onze kinderen proberen te drillen, maar raar genoeg zelf al te vaak vergeten. 

 

En toen was er licht

Het is bijna onmogelijk een Kerst voor te stellen zonder lichtjes. Daar zijn we het alvast over eens. Maar heb je per se elektriciteit nodig? Niet noodzakelijk.

Je denkt ongetwijfeld aan kaarsen. Die tillen de sfeer meteen naar een hoger niveau. Maar dat is niet altijd de beste keuze als je kinderen hebt die vaak niet zo voorzichtig zijn. Als je bovendien graag overal veel lichtjes hebt, moet je de kaarsen één voor één aansteken en vervangen als ze uitgaan, wat een heel gedoe kan zijn. Probeer dus misschien eens kaarsen met batterijen? Vandaag de dag zijn er al tal van gezellige, niet-kitsch alternatieven. Er is nagenoeg geen brandgevaar waardoor je ze overal kan neerzetten. Ze zijn handig, veilig en met een beetje verbeelding blijft de kerstmagie overeind. 

Wil je ook je tuin in een energiezuinig kerstjasje steken? Ga eens voor lichtslingers op zonne-energie! Deze zijn voorzien van LED-lampjes en plant je makkelijk neer waar je maar wilt. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met het dichtstbijzijnde stopcontact. Overdag vangen ze elk zonnestraaltje op en pas wanneer de zon gaat liggen schieten ze in actie. 

Wil je nog meer uit je lichtversiering halen? Hang leuke reflecterende slingers op in tal van patronen. Die weerkaatsen de lichtjes die al aanwezig zijn in je huis waardoor je er dubbel zoveel plezier aan beleeft. En het kost je niets extra aan elektriciteit! 

 

Als klap op de vuurpijl

Haal je mooiste kersttrui uit de kast en steek de haard aan als je eentje hebt. Neem er een gezelschapsspel bij en schakel andere apparaten zoals je tv uit. Laat je hart en dat van je kinderen vollopen met warmte en gezelligheid, zonder elektriciteit. 

 

Geniet van de feesten!