Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiezuinige Bourgondiërs? Het kan!

Kook op een energiebewuste kookplaat. Bespaar geld en energie met een inductievuur, of zet een deksel op de pot en gebruik een snelkookpan.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Cuisinez éco-énergétique

Geen druppel op een hete plaat

De liefde van de Belg gaat door de maag en we staan dan ook veel uren in de keuken. Elke kok heeft wel z’n eigen voorkeur: sommigen zwichten voor gas, anderen verkiezen een elektrisch vuur. Des goûts et des couleurs, on ne discute pas. Maar over energie hebben we wel wat te zeggen. Bij het aanschaffen van een nieuwe kookplaat kies je best voor inductie. Die zijn niet alleen het meest energiezuinig, ze hebben een nauwkeurige regeling die een gasvuur evenaart. Bovendien zijn ze bijna 70% efficiënter dan elektrische kookplaten. Inductie is duurder in aankoop, maar de laatste jaren is de prijs aanzienlijk gedaald. Je kan inductiekookplaten in sommige winkels zelfs betalen met ecocheques. Maar zelfs als je een andere kookplaat hebt, zoals gas of vitrokeramisch, bestaan er simpele trucjes om je gebruik op punt te stellen.

 

Lekker én energie-efficiënt kokerellen

Wist je bijvoorbeeld dat een snelkookpan de gaartijd van je voedsel (en je energieverbruik) met de helft vermindert? En als je gerecht bijna klaar is, kun je het laten nagaren zonder stroom. Het lijkt vanzelfsprekend, maar zet ook altijd een deksel op je pan of pot. Zo verlies je bijna 50% minder warmte, en dus energie. Als laatste is het ook energie-efficiënter om voedsel te ontdooien in de koelkast in plaats van op je kookplaat. Moet het toch een tikkeltje sneller? Kies dan voor je microgolf.

 

Bronnen: energywatchers.be, degrotekeukengids.be