Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf goede redenen om voor een elektrische fiets te kiezen

De elektrische fiets trekt steeds meer fietsers aan. Zowel in de stad als op het platteland begint de elektrische fiets het favoriete vervoermiddel van de Belgen te worden. Maar was is nu precies het voordeel van een elektrische fiets? Hier zijn 5 goede redenen om een elektrische fiets te kopen. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
overstap elektrische fiets

In 2019 werden in België iets meer dan 470.000 fietsen verkocht. Hiervan waren 51% elektrische fietsen. Een trend die zich jaar na jaar doorzet. De elektrische fiets: echt wel zo voordelig?

Voordeel van de elektrische fiets n°1: Het is goedkoper dan de auto

Je hoort het waarschijnlijk elke dag: de elektrische fiets is goedkoper dan de auto. Maar hoe komt dit precies?

  1. Je hoeft niet te betalen voor benzine of diesel omdat je op knie-olie en elektriciteit rijdt.
  2. Je hoeft geen wegenbelasting te betalen.
  3. Parking is gratis.
  4. Voor 100 km zijn de energiekosten 28 keer lager dan die van een auto met dieselmotor
  5. Je hoeft je niet te verzekeren. Let er wel op dat het vermogen van de motor minder dan 250 W moet zijn of dat de assistentie boven 25km/u uitgeschakeld wordt. Anders zul je hem moeten verzekeren.

De berekening is snel gedaan!

De elektrische fiets is fiscaal aftrekbaar

In België profiteren elektrische fietsen van verschillende fiscale maatregelen om het gebruik ervan aan te moedigen. Zo is er de mogelijkheid om een vergoeding van 0,23 euro per km te ontvangen van de werkgever voor verplaatsingen tussen de woning en de werkplek die met de fiets worden gemaakt, in combinatie met de belastingsvrijstelling tot een maximumbedrag van 0,23 euro per km. 

Er bestaan aankooppremies voor de elektrische fiets in België

Bovendien verlenen sommige gemeenten in Vlaanderen premies voor de aankoop van je elektrische fiets. Wat Brussel betreft, daar kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van een Bruxell'Air-bonus voor de aankoop van een fiets. 

 

Ons mobiliteitsaanbod is voor jou gemaakt!

Fiets nu 12 000 km gratis met Lampiris!

N°2: De elektrische fiets is goed voor je gezondheid

Veel fietsen is goed voor je hart, longen en gewrichten! Elektrisch fietsen wordt ook aanbevolen voor diabetici en het wordt verondersteld een rol te spelen bij het voorkomen van kanker.

De elektrische fiets verbrandt calorieën

Hoewel de elektrische fiets is uitgerust met een elektrische motor, is het geen bromfiets. De motor onderdrukt namelijk het trappen van de fietser niet, omdat die pas aanslaat nadat je als fietser de pedalen in beweging zet. Kortom, als je trapt, helpt de motor je. Trap je niet, helpt de motor je ook niet. Het is dus uitstekend voor je gezondheid, want fietsen met de elektrische fiets verbrandt ook nog eens calorieën! Natuurlijk zal je minder moeite moeten doen dan een gewone fiets, maar je beweegt tenminste! Uit onderzoek is gebleken dat fietsen die uitgerust zijn met een elektrische fiets vaker fietsen én langere afstanden rijden. De elektrische fiets stimuleert dus het dagelijkse gebruik van de fiets. 

N°3: Met de elektrische fiets bespaar je tijd

In de stad is de elektrische fiets het snelste vervoersmiddel

  • Met de elektrische fiets vermijd je files.
  • De elektrische fiets heeft geen parkeerruimte nodig. Inderdaad, je parkeert hem waar je maar wilt. Vergeet wel niet om de fiets te beveiligen met een hangslot. De laatste jaren is de diefstal van de elektrische fiets toegenomen. Vooral in Brussel is het een echte plaag.
  • Een gewone elektrische fiets kan 25 km/u halen, en de snelste elektrische fietsen of de speed pedelecs wel 45 km/u! 
  • De elektrische fiets beperkt je inspanning, zodat je niet meer bezweet op het werk verschijnt! Je hoeft geen rekening meer te houden met het wisselen van kleren, je om te kleden op het werk en nog meer tijd te verliezen in je agenda.
  • Het aantal mensen dat in een uur rijdt op een 3,5 meter brede ruimte in een stedelijke omgeving is 7 keer groter met de fiets dan met de auto. 

Verschillende studies bewijzen dat de fietsers over het algemeen eerder aankomen dan wanneer ze met de auto zouden reizen. Deze tendens neemt toe tijdens de piekperiode waarin het bijna onmogelijk is om vooruit te komen met een auto!

N°4: Een betere ecologische voetafdruk voor de elektrische fiets

Voorlop is de elektrische fiets het ecologische transportmiddel bij uitsteek! Hij vervuilt niet en verbruikt weinig energie. Volgens schattingen is de CO2-voetafdruk van auto (de CO2-uitstoot) 40 keer hoger dan die van een fiets met een elektromotor. Het is ook een uitstekende manier om onze overvolle steden te ontlasten en zo de daarmee gepaarde vervuiling te verminderen.

N°5: Een hervonden plezier!

Met een elektrische fiets is er geen angst meer om de grote klim naar huis te overwinnen of om onaangenaam bezweet op het werk toe te komen. Enkel het plezier voor het fietsen blijft over! Het is de motor die de moeilijkheden op zich neemt in plaats van de fiets. De wind in je haren - weliswaar onder je helm -, de opwinding van het voorbijrijden van autofiles en het heerlijke gevoel van vrijheid dat je hebt als je op je fiets - al dan niet elektrisch - vrijmoedig door de stad en het platteland fietst.