Overslaan en naar de inhoud gaan

De regering neemt nieuwe maatregelen om je energiefactuur in te tomen

Door het economisch herstel in de nasleep van COVID-19 en de crisis in Oekraïne stijgen de prijzen aanzienlijk. Om je te helpen je energiekosten te bedwingen, heeft de regering besloten om nieuwe maatregelen te treffen. Zo wordt de btw op elektriciteit en gas tijdelijk verlaagd van 21% naar 6% en dit tot en met 30 september 2022. Daarnaast ontvang je binnenkort een eenmalige premie van 100 euro voor verwarmingskosten. Bovendien krijgen huishoudens die met stookolie, propaan of butaan verwarmen een eenmalige korting van 200 euro. En als je van een sociaal tarief geniet, wordt dit automatisch verlengd tot en met 30 september 2022. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Les nouvelles mesures du gouvernement belge pour alléger la facture énergétique

Btw-verlaging op elektriciteit en gas tot september 2022 

Van 1 maart tot en met 30 september 2022 daalt de btw op elektriciteit van 21 naar 6%. Die verlaging is zichtbaar op je voorschotfactuur vanaf april 2022. Maar er is nog meer goed nieuws: de regering breidt die verlaging zelfs uit naar gas. Ook hier daalt de btw dus tijdelijk naar 6%. 

Zelf hoef je helemaal niets te regelen. Wij brengen het voor jou in orde! 

Let wel: de btw-verlaging is niet op alle delen van je factuur van toepassing. Het gaat enkel over de delen waarop je normaal gezien 21% btw moet betalen. 

De wijzigingen zijn zichtbaar op je factuur vanaf april en mei 

Heb je je voorschotfactuur voor maart ontvangen maar zie je nog geen btw-verlaging? Geen zorgen: dat is volkomen normaal! De regering heeft besloten dat de maatregel op elektriciteit pas ingaat op de voorschotfacturen van april 2022. Het tarief van 6% wordt dus toegepast op je voorschot in april. En je zal later ook zien op je jaarafrekening dat je de verlaging kreeg voor de volledige periode van 1 maart tot en met 30 september 2022. 

Ook voor je gasfactuur is dit het geval. De wijzigingen zijn pas zichtbaar op je factuur vanaf mei. Dit is zo bij alle energieleveranciers. 

Meer weten hierover? Bekijk onze FAQ’s

Een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro 

Om je energiefactuur te verlagen, voorziet de regering ook in een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro voor alle Belgische gezinnen. De premie geldt voor alle gezinnen, niet enkel voor wie met elektriciteit verwarmt. Het gaat om één premie per domicilie. Je ontvangt de premie automatisch tussen 16 april en 30 juni 2022. Je hoeft ons hier dus niet voor te contacteren, wij brengen dit voor je in orde. 

Een stookoliecheque van 200 euro voor elk huishouden 

Ook riep de regering de stookoliecheque in het leven: elk gezin dat verwarmt met stookolie, butaan of propaan ontvangt een eenmalige korting van 200 euro op zijn energiefactuur. Hoe de korting wordt verrekend is nog niet helemaal duidelijk. De praktische modaliteiten zijn namelijk nog niet bepaald door de regering. Wel weten we al dat dit niet via je gas- of elektriciteitsleverancier zal verlopen, maar via de stookolie-, propaan- of butaanverdeler. 

Op dit moment kunnen we je vragen dus nog niet beantwoorden. Maar natuurlijk houden we je op de hoogte zodra we meer details hebben.

Verlenging van het sociaal tarief tot 30 september 

Heb je recht op een sociaal tarief? Weet dan dat dit voor alle begunstigden die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming automatisch verlengd wordt tot eind september 2022. En daarnaast heb ook jij natuurlijk recht op de btw-verlaging en de verwarmingspremie.  

Meer weten? Lees dan onze FAQ’s!