Overslaan en naar de inhoud gaan

Je eindafrekening: wat veroorzaakt de verschillen?

Je jaarlijkse eindafrekening, de zogenaamde regularisatiefactuur, kan zowel opwaarts als neerwaarts variëren. Wat veroorzaakt de verschillen? Ze kunnen verband houden met je manier van leven of met de evoluties op de energiemarkt.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Gellukige Kinderen

Op welke factoren kun je vooruitlopen?

1. Je hebt meer mensen in huis

Meer mensen of misschien minder, het kan allebei. Hoe dan ook zal er altijd een invloed zijn op je verbruik van gas en elektriciteit. Meer tijd in de badkamer, meer was om te laten draaien, meer kamers om te verwarmen en te verlichten, ...

2. Brr, wat koud!

De buitentemperatuur heeft natuurlijk grote gevolgen voor je verwarming. Aan de winterkou kun je niets verhelpen, maar je kunt wel de temperatuur in je woning regelen en het bedrag van je voorschotfactuur aanpassen als je hard hebt moeten stoken ...

3. Oei, ik was er niet voor de meteropname

Zonder je meterstand kan je verbruik niet worden berekend en moet het dus worden geschat. Het is dan mogelijk dat je jaarlijkse factuur fouten bevat, omdat je netbeheerder je reële verbruik heeft over- of onderschat. Hij stuurt ons geraamde meterstanden, die dus verkeerd kunnen zijn.

4. Ik heb een nieuwe stoomoven

Leuk, je hebt nieuwe elektrische toestellen gekocht! Misschien heb je ze iets te vaak gebruikt, omdat ze zo nieuw zijn, of misschien zijn ze energieverslindend.

Op welke factoren heb je (jammer genoeg) geen vat?

Herinner je dat de factuur in drie delen verdeeld is: de energieprijs, de netkosten en de belastingen.

1. Auw, er zijn nieuwe tarieven voor de energietransmissie

Veranderingen in de energiesector zijn helaas niet te voorkomen. Als je netbeheerder zijn tarieven (transmissie of distributie) aanpast, moeten wij dat op je factuur doorrekenen. 

2. Belastingen

Ook tegen nieuwe belastingen kunnen we niets doen. Zo is de energie in 2015 als gevolg van de taxshift in België duurder geworden dan in onze buurlanden (de btw op elektriciteit is van 6% naar 21% verhoogd).

Hoe blijf je op de hoogte van de schommelingen op de markt?

Je kunt de actualiteit van de energiemarkt volgen op de websites van de regulatoren, bijvoorbeeld: de VREG of Brugel voor de Brusselaars.

Je kunt vooruitlopen op je jaarlijkse factuur door bijvoorbeeld het bedrag van je voorschotfactuur aan te passen.

Mijn voorschotfactuur aanpassen