Overslaan en naar de inhoud gaan

Vermijd verrassingen op je eindafrekening dankzij het juiste voorschotbedrag

Heb jij een goed zicht op jouw energieverbruik? Dan weet je vast dat jouw verbruik doorheen het jaar wel wat kan schommelen. En dat is heel normaal. Zo verbruik je tijdens de winter vaak meer dan in de zomer, logisch. Maar je verbruik kan ook onverwacht toenemen omdat je met het hele gezin plots (verplicht) thuiswerkt. Om verrassingen bij je eindafrekening te voorkomen, pas je dus best regelmatig je voorschotbedrag aan. Maar hoe doe je dat? En welk bedrag kies je dan?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd

Hoe wordt het bedrag op je voorschotfactuur berekend?

Wij berekenen het bedrag op je voorschotfacuur op basis van je meterstanden. Die moet je 1 keer per jaar doorgeven aan je netbeheerder en zij bezorgen die vervolgens aan ons. Ontvangen we die meterstanden niet? Dan maken we een schatting van je verbruik en baseren we je voorschotbedrag op die schatting. Maar, je voelt het al aankomen, dat is natuurlijk niet ideaal. Het is altijd beter je voorschotbedrag te baseren op je werkelijke verbruik. Zo bekom je een eindafrekening die zo dicht mogelijk bij €0 ligt.

Waarom je best regelmatig je voorschotfactuur aanpast

Maar zelfs indien je voorschotbedrag gebaseerd is op je werkelijke verbruik, kan het zijn dat je eindafrekening niet optimaal is. Hoe kan dat? Wel, je verbruik kan van maand tot maand schommelen. Denk aan het toegenomen thuiswerk waardoor je verbruik mogelijks hoger ligt. Al kan je het telewerk dankzij deze 7 tips wel energiezuinig houden. Maar ook omgekeerd, kan het dat je verbruik in sommige maanden een stuk lager ligt. In de zomer bijvoorbeeld, verbruiken we doorgaans minder. Of misschien ben je wel enkele weken op reis en is je verbruik quasi nihil. Dan heb je toch ook graag een voorschotfactuur die lager ligt? Want niemand betaalt graag te veel.

Geen ingewikkelde berekeningen meer

Ok, je wil je voorschotbedrag wel aanpassen, maar je hebt geen zin om je hoofd te breken met ingewikkelde berekeningen in Excel-documenten? Dat hoeft ook helemaal niet! Wij voegden een nieuwe tool toe aan jouw persoonlijke klantenzone. Hiermee kan je héél eenvoudig je meterstanden ingeven en de tool berekent voor jou het ideale voorschotbedrag. Kan je je vinden in het bedrag dat de tool je voorstelt? Dan is alles met 1 klik op de knop in kannen en kruiken. Op je volgende voorschotfactuur staat dan het aangepaste bedrag.

Geef je meterstanden zo vaak mogelijk door

Hoe vaker je je meterstanden doorgeeft, hoe beter. Zo kan je altijd het voorschotbedrag berekenen dat het dichtste aanleunt met je werkelijke verbruik. En zo kom jij tot een afrekening, zonder verrassingen, die zo dicht mogelijk bij 0 euro ligt. Handig toch?

Geïnteresseerd? Ga dan nu naar je persoonlijke klantenzone en probeer het gewoon uit. Bovendien houden we alle meterstanden die jij ingeeft netjes voor je bij.  Zo heb je altijd een mooi overzicht van je verbruik en kan je ingrijpen wanneer het de hoogte ingaat. Met deze 10 eenvoudig tips lukt het trouwens zeker om energie te besparen.