Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe verhuis je zonder je hond te verwarren?

Verhuizen met een hond is zowel voor je hond als voor jou iets nieuws. Dat is niet meer dan normaal, want in je vroegere huis had je trouwe metgezel zijn eigen plekjes en gewoontes. Ontdek samen met ons de juiste manieren om je huisdier snel te laten wennen aan zijn nieuwe thuis. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
verhuizen met je hond

Tijdens de voorbereidingen:

Verstoor zijn gewoontes niet

Alle dagelijkse gewoontes van je hond moet je respecteren. Zijn wandelingen, zijn eeturen en zijn slaap. Door aan zijn dagelijkse routine vast te houden, zal je huisdier de effecten van de verhuis minder voelen. Ons advies? Bereid alles een beetje bij beetje en enkele weken voor de grote dag voor. Anders kan de emotionele impact van deze gebeurtenis te groot zijn voor je geliefde viervoetern. Vergeet dus niet om je voorbereidingen te spreiden. 

Dozen inpakken: wat als je hond zou helpen?

Je sorteert je spullen? Duw je hond dan niet weg. Wijs hem gewoon de weg naar zijn mandje en geef hem een kauwspeeltje. Hij zal zo wat tijd spenderen terwijl hij aan je zijde ligt. Kortom: voor hem de hemel op aarde. Waarom doe je anders niet de voorbereidingen met wat rustige muziek op de achtergrond? Honden zijn daar erg gevoel voor. Verhuizen met een hond die helemaal zen is: het is mogelijk!

chien qui participe au déménagement

Maak van je nieuwe woning een prettige ervaring

Je hebt de sleutels van je nieuwe huis al? Maak van de gelegenheid gebruik om je hond te laten kennismaken met zijn nieuwe omgeving. Ons beste advies om hem te helpen bij deze overgang is om hem mee te nemen en plekken te bezoeken. Maak er een leuk en speels uitje van. Speel bijvoorbeeld een uur of twee met hem in de tuin. Laat hem loslopen. Kortom: vermaak hem. Herhaal dit gedurende meerdere dagen. Door de associatie met plezier zal je merken dat je beste vriend graag terug zal komen en erg blij zal zijn bij zijn aankomst. 

De dag van de verhuis: kalmte ten koste van alles

Sluit je hond in een kamer op

Te veel beweging, drukte en opwinding is niet goed voor je hond, dus bescherm hem daartegen. Maak een kamer leeg en zet daarin zijn eetbakjes, mandje en lievelingsspeeltjes. Op de dag van de verhuis moet je hond uit de buurt zijn en rustig blijven. Anders riskeer je dat je metgezel wegloopt! Je wil uiteraard niet verhuizen zonder je hond ... Wees dus voorzichtig!

Vertrouw je dier aan iemand toe wanneer je zware voorwerpen uit elkaar draait

In dit geval zal je extra waakzaam moeten zijn, vooral omdat honden gevoelig zijn voor lawaai. De beste oplossing bij het demonteren van je meubels en het transporteren van zware voorwerpen is simpel: laat iemand je huisdier bewaken. Zijn omgeving is misschien te luidruchtig voor hem. Je kan hem niet aan iemand anders toevertrouwen? Sluit hem dan op in een kamer die zo ver mogelijk van de voorbereidingen ligt. Ga hem regelmatig opzoeken en stel hem gerust. 

beste plaats voor hondenmand

Richt zijn nieuwe nestje in

Het eerste waar je je over moet bekommeren is het vinden van een plek om de spullen van je huisdier te verzamelen: speeltjes, eetkommen en mand. De plaats van zijn mand mag niet achteloos gekozen worden: het is zijn nestje en de plaats die hem het meeste geruststelt. 

Waar plaats je het hondenmandje?

Geef de voorkeur aan een plaats waar je regelmatig voorbij komt en waar je vaak met je gezin bent. Je huisdier denkt namelijk maar aan één ding: bij zijn baasje zijn. Zet zijn mandje daarom dus in de woonkamer, keuken of eetkamer. Op die manier zal hij zich nooit buitengesloten voelen. Laat hem liefst zelf zijn favoriete plek kiezen. Voor hem is het zijn toevluchtsoord in geval van angst. Verplaats deze ook niet meer. 

Ruimte om te verkennen

Als je hem al vertrouwd hebt gemaakt met je huis, dan hoef je deze stap niet meer uit te voeren. Als dit echter nog niet het geval is: leg overal in de kamers van je appartement of huis snoepjes om hem aan te moedigen om op verkenning te gaan.

Chien qui obéit dans un jardin

Laat je hond niet over zijn grenzen gaan

Je hond zal de verandering voelen. Als zijn baasje de waakzaamheid laat varen wanneer hij besluit om met zijn hond te verhuizen, dan zal de hond proberen om de gebruikelijke regels te breken in deze turbulente periode. Blijf kordaat en vasthouden aan de bestaande regels. Het feit dat je verhuist betekent niet dat je hond alle opvoedkundige principes die je hem hebt bijgebracht moet vergeten. De eerste nacht kan je dier janken. Geef niet toe en zorg dat je er de eerste dagen na je verhuizing bent. Op die manier zla je hond zijn angst om in de steek gelaten te worden overwinnen. Hem over zijn grenzen laten gaan maakt het echter niet beter. Een gelukkige hond is een hond die de regels kent en respecteert. 

Loop met je hond door de buurt om hem vertrouwd te maken met de geuren

Het zal een aantal dagen duren voordat je hond is geacclimatiseerd. Je kan hem helpen door hem elke dag in zijn nieuwe buurt te laten rondlopen. Laat hem snuffelen. De reukzin van de hond is zijn belangrijkste zintuig. Hierdoor creëert de hond een olfactorische omgeving die hem geruststelt. En ja, in tegenstelling tot mensen hebben honden geen 5 miljoen maar meer dan 200 miljoen geurcellen.