Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenestroomcertificaten in Brussel: toekenning tien jaar lang gegarandeerd

Door dit systeem van groenestroomcertificaten zijn echter nieuwe marktspelers opgedoken. Hun boodschap? “Wij financieren gratis je zonnepanelen!” Klinkt aanlokkelijk, niet? Bij TotalEnergies zijn we er echter van overtuigd dat het in je voordeel is om zelf te investeren. We leggen het je graag uit.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

“In Brussel is de toekenning van groenestroomcertificaten tien jaar lang gegarandeerd”, zegt Brugel, de regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Door dit systeem van groenestroomcertificaten zijn echter nieuwe marktspelers opgedoken. Hun boodschap? “Wij financieren gratis je zonnepanelen!” Klinkt aanlokkelijk, niet? Bij TotalEnergies zijn we er echter van overtuigd dat het in je voordeel is om zelf te investeren.

Dit nieuwe aanbod is eigenlijk gebaseerd op het concept van de ‘derde investeerder’. Bedrijven die met dit aanbod op de proppen komen, plaatsen gratis zonnepanelen op je dak en zorgen voor de nodige financiering. Vervolgens strijken ze tien jaar lang de opbrengst van de groenestroomcertificaten van je installatie op. Op die manier winnen ze hun investering terug. Intussen produceer je wel je eigen elektriciteit en smelt je factuur als sneeuw voor de zon.

Waarom is het dan interessanter om zelf in zonnepanelen te investeren in plaats van een beroep te doen op dit derde-investeerdersysteem?

 

Als je kiest om zelf (of via een financiering van je bank) te investeren:

ben je vanaf dag één eigenaar van de installatie op je dak en profiteer je van alle voordelen van het prosumentenstatuut in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, namelijk:

  • Toekenning van groenestroomcertificaten:

    • De Brusselse regulator Brugel garandeert tien jaar lang € 65 per GSC. Bij TotalEnergies geven we momenteel € 93,5 voor GSC’s in plaats van de € 65 die de regulator garandeert. Deze prijs is afhankelijk van de wet van vraag en aanbod op de Brusselse markt, maar kan nooit lager liggen dan € 65.

    • Een daling van je factuur doordat je zelfgeproduceerde energie verbruikt.

    • En het compensatiesysteem (de zogenaamde terugdraaiende meter) wanneer je productie op een bepaald tijdstip (T) hoger ligt dan je verbruik. Dit systeem zal wellicht verdwijnen (tegen eind 2020).

Voor de installaties die we momenteel plaatsen, ligt het investeringsrendement tussen 3,5 jaar en 5 jaar met dit systeem. Te weinig budget? Dan kun je een Brusselse ‘groene lening’ aanvragen met een rentevoet tussen 0 en 2%.

 

Klaar om de stap te zetten?

Vraag een gratis offerte!

Hoe zit het met het compensatiesysteem?

Het gaat om de zogenaamde terugdraaiende meter, wanneer je op een bepaald tijdstip (T) meer produceert dan je verbruikt. Hoewel dit systeem wellicht tegen eind 2020 zal verdwijnen, blijven zonnepanelen rendabel omdat het systeem van groenestroomcertificaten zodanig opgezet is dat de investering in maximaal zeven jaar is terugverdiend met de certificaten die tijdens de eerste tien jaar van de productie zijn toegekend. Daarnaast is het aantal groenestroomcertificaten voor kleine installaties begin 2016 opgetrokken met het oog op de stopzetting van het compensatiesysteem. 

Als je kiest voor het derde-investeerdersysteem, sta je je dak en de opbrengst van je groenestroomcertificaten tien jaar lang af aan een bedrijf. Je geeft dus van meet af aan meer dan de helft van je voordelen uit handen, precies die voordelen die op lange termijn het meeste zekerheid bieden.

Zijn die voordelen dan echt zo interessant? Aan jou de keuze, maar wij vinden alvast van wel. Waarom zou je dus niet zelf investeren in zonnepanelen?

 

Groenestroomcertificaten verkopen aan TotalEnergies

Bij TotalEnergies geven we momenteel € 93,5 voor je GSC’s in plaats van de € 65 die de regulator voorziet. Je hoeft hiervoor enkel het aantal GSC’s te vermelden in je onlineklantenzone of te bellen naar onze speciale SOLAR-telefoonlijn.

Wil je je groenestroomcertificaten verkopen?

Dat kan heel eenvoudig!