Overslaan en naar de inhoud gaan

Geef een nieuwe draai aan jullie lievelingsspelletjes: 2 leuke ideetjes!

Zin om een spelletje te spelen met het hele gezin? Met een beetje fantasie zullen jullie urenlang plezier beleven met deze nieuwe varianten op klassieke gezelschapsspelletjes.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Je hebt er zelfs bijna niets voor nodig. Papier, potloden en het brandende verlangen om je te amuseren volstaan. Klaar om een nieuwe draai te geven aan jullie favoriete spelletjes?

Wie is het?

Iedereen heeft thuis wel een exemplaar van  'Wie is het?'liggen. En als dat niet zo is, houden jullie misschien helemaal niet van spelletjes (en we herinneren je eraan dat alleen psychopaten niet graag spelletjes spelen...). Maar goed, als je geen 'Wie is het?'hebt, speel dan 'Raad het woord'! Of geef deze altijd leuke spelletjes een nieuwe draai. Dat wordt gniffelen … of schateren!

 • Variant 1: Wie is het? bekende mensen

 Zoek foto's van je favoriete beroemdheden (gaande van Barack Obama tot Lionel Messi, Madonna, Urbanus of Bart Peeters, het mag allemaal). Druk ze tweemaal af. Knip ze vervolgens uit in kleine vierkantjes en schuif ze in de plankjes van je 'Wie is het?'-spel.

 • Variant 2: ' Wie is het?' » je eigen familie

 Maak een versie met je eigen familieleden. Je kunt ook meerdere foto's van dezelfde persoon kiezen, maar dan met andere kleren aan of op verschillende leeftijden.

 • Variant 3: ' Wie is het?'» dieren

Kies voor de allerkleinsten eenvoudige thema's zoals dieren of fruit en groenten.

 • Variant 4: ' Wie is het?' » je eigen hobby

 Fan van paddenstoelen, wilde bloemen, insecten, munten, verf...? Leef je helemaal uit met het maken van je eigen gezelschapsspel!

Raad het woord: een uitdagend familiespel

Je uitdaging? Laat je teamgenoten in een minuut tijd zoveel mogelijk woorden raden.

Benodigdheden?

 • 1 timer (zandloper voor de nostalgici, stopwatch voor de puristen, timerfunctie van je smartphone voor de anderen.)
 • Pen en papier
 • Een hoed (of een pot, een kom, een vaas of eender welk voorwerp waarin je de papiertjes kunt stoppen)

Hoe speel je het?

 1. Maak teams van 2 of meer spelers.
 2. Elke speler krijgt 5 lege papiertjes.
 3. Iedereen schrijft een woord op elk van de kleine papiertjes (een voorwerp, een filmtitel, een personage of zelfs een persoon die in de kamer aanwezig is) en stopt het discreet in de hoed. Vouw je papiertjes dubbel voor maximale discretie.
 4. Wanneer alle papiertjes in de hoed zitten, trekt het eerste team een papiertje. Een van de spelers probeert het woord te laten raden door zijn teamgenoten. De speler heeft in totaal een minuut de tijd om zoveel mogelijk woorden te laten raden. Bij elke trekbeurt kiest het team welke speler de uitdaging aangaat om zijn teamgenoten zoveel mogelijk woorden te laten raden binnen de minuut. Vergeet niet om de tijd bij te houden!
 5. Extra spelregel
 • In de eerste ronde (dus tot alle woorden zijn opgevist), laat je het woord raden door het uit te leggen
 • In de tweede ronde laat je elk opgevist woord raden door slechts één woord te zeggen
 • In de derde ronde beeld je de woorden uit (dit is de meest hilarische ronde).

De rebelse versies van 'Raad het woord' 1. Laat de woorden raden binnen een kortere tijd 2. Ga direct naar ronde 3: het uitbeelden 3. Laat de woorden raden door ze te tekenen 4. Laat de woorden geblinddoekt uitbeelden 5. Laat de woorden geblinddoekt tekenen.

Met dit spel en zijn vele varianten beleef je gegarandeerd grappige momenten met het hele gezin!

En voor de allerkleinsten?

Terwijl de rest van de familie speelt, zet je een grote kartonnen doos of zelfs een opblaasbaar zwembadje in het midden van de woonkamer. Leg er knuffels en speelgoed in. Deze activiteit houdt je kleintje bezig, terwijl de rest van het gezin 'Raad het woord' of 'Wie is het?' speelt. Voor alle zekerheid: vul het zwembad niet met water. Het dient gewoon als een schitterend speelparadijs!

Anders kun je allerkleinsten ook amuseren met een staarspelletje (lachen verboden!), of door aan hun neusje te trekken – of hen dat bij jou te laten doen. Dolle pret gegarandeerd! Maar wees gewaarschuwd, je zult ze er geen hele middag mee bezighouden!