Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese Commissie: Belgische woningen verbruiken zeventig procent meer energie

Belgen verbruiken in Europa trouwens het meeste energie, na de Luxemburgers. Dat zegt Griet Verbeeck, hoogleraar duurzaamheid aan de UHasselt.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

De Europese Commissie maakt 100 miljoen euro vrij om gebouwen energiezuiniger te maken. België krijgt ruim 8,3 miljoen euro uit dat spaarpotje. Volgens Europa verbruiken Belgische woningen 70 procent meer energie dan het Europese gemiddelde, dat schrijven verschillende Belgische kranten. Of dat cijfer ook klopt?

 

Verwarming grootste vervuiler

Europa baseert zich op wetenschappelijke studies, die dateren uit 2013. Toch alweer vijf jaar geleden. Verder is het niet duidelijk of het percentage ook rekening houdt met het klimaat. Huizen rond de Middellandse Zee verbruiken nu eenmaal minder energie dan meer noordelijk gelegen woningen. Hoe dan ook: de Vlaamse C02-uitstoot swingt nog altijd de pan uit. Verwarming is, na het verkeer, de grootste vervuiler. De verwarming van gebouwen is goed voor maar liefst 31% van onze totale CO2-uitstoot. De campagnes om te isoleren missen hun effect. Volgens het Vlaams Energieagentschap is het energieverbruik van onze woningen sinds 2012 constant gebleven. Geen al te best teken dus.

 

Belgische huizen matig geïsoleerd

Belgen verbruiken in Europa trouwens het meeste energie, na de Luxemburgers. Dat zegt Griet Verbeeck, hoogleraar duurzaamheid aan de UHasselt. Verbeeck vergeleek het gemiddelde Belgische energieverbruik met dat van andere Europese landen met een vergelijkbaar klimaat. We verbruiken dus niet alleen meer, maar isoleren ook nog eens minder. Neem bijvoorbeeld de U-waarde, die het warmteverlies via ramen, muren en daken voorstelt. Hoe kleiner de U-waarde van een gebouw, hoe beter de isolatie. Met een U-waarde van 1,95 nestelt België zich in de Europese middenmoot. Maar als je kijkt naar landen met dezelfde weersomstandigheden, zoals Nederland of Duitsland, dan doen we het slechter. De huizen in Estland zijn met een gemiddelde U-waarde van 0,75 het best geïsoleerd.

 

Belgische woningen 30% groter dan Europese gemiddelde

Hoe komt het toch dat Belgen hun huizen zo slecht isoleren? Er zijn verschillende oorzaken. Om te beginnen hebben we relatief veel vrijstaande woningen. Om die te verwarmen heb je veel energie nodig. Wij hebben ook grote en veel vrijstaande woningen. Oost-Europa, waar meer appartementsgebouwen staan, doet het daardoor verrassend beter dan België. Belgische huizen zijn ook nog eens 30% groter dan het Europese gemiddelde. En tenslotte zijn heel wat Belgen eigenaar van hun woning. In Nederland en Duitsland bouwt de overheid zelf wijken met identieke huizen. Het is er goedkoper om woningen energiezuiniger te maken. Belgen moeten een inhaalbeweging maken. Die 8,3 miljoen euro van de Europese commissie is dus meer dan welkom!

 

Nog een plekje in huis dat je dringend moet isoleren? Met deze praktische tips wordt dat een koud kunstje!

Vraag een isolatie offerte aan