Overslaan en naar de inhoud gaan

Enquête over de versoepeling van de lockdown : dit zijn jullie resultaten!

De gezondheidscrisis is wellicht een goed moment om even stil te staan bij onze manier waarop we met de wereld omgaan. We hebben een enquête gevoerd om jouw mening over de versoepeling van de lockdown te kennen. Dit zijn de resultaten!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
enquête déconfinement et vélos électriques

Versoepeling van de lockdown: op weg naar een andere levensstijl?

De gezondheidscrisis die onze maatschappij momenteel moet doorstaan, dwingt ons om ons vragen te stellen over onze manier van leven en ons consumptiegedrag. Voor sommigen blijft het een bijzondere en zeer complexe periode. Vandaag is het moment aangebroken om je neus weer buiten te steken, de wereld opnieuw te ontdekken en te leren om anders te leven. Enkele weken geleden lieten we een externe enquête uitvoeren om naar jouw mening te vragen wat de versoepeling van de lockdown betreft, zodat we kunnen inschatten wat we kunnen doen om jou het leven wat te verlichten.

Halverwege maart vroeg de regering ons om onze levensgewoonten te veranderen: geen café- of restaurantbezoekjes meer, geen bezoek meer bij vrienden of familie, geen culturele uitstapjes meer. Verplaatsingen die niet strikt noodzakelijk zijn, worden zoveel mogelijk vermeden, en men moet zichzelf en de anderen beschermen door thuis te blijven. Twee maanden later hebben de overheden een versoepeling van deze lockdown in fasen aangekondigd.

Wat was jouw mening hierover?

Wat uit deze enquête blijkt, is dat jullie met velen wijzen op een zekere terugkeer naar de bron, een vermindering van de geluidshinder, een gezondere lucht, de natuur die haar rechten weer opeist... Maar ook een zekere vrees voor de toekomst en voor de versoepeling. Zoals altijd blijft de Belgische bevolking positief: alles is mogelijk en men kan de wereld van morgen veranderen!

41% van de ondervraagde personen willen eenvoudiger verder leven, meer voorzorgen nemen op het vlak van gezondheid (handen wassen, afstand houden, ...) maar zich ook minder met de auto verplaatsen en dus voorrang geven aan verplaatsingen te voet, met de fiets of met de step. Jullie waren ook met velen om tijd doorbrengen met het gezin en dingen doen die je dierbaar zijn, minder consumeren en meer ter plaatse consumeren een ereplaats te geven. 26% waren eveneens van mening dat TotalEnergies een rol kan spelen in deze versoepeling van de maatregelen. Wij ook!

En waarom geen elektrische fiets? 

Als we nu eens op een grotere elektrische mobiliteit overstappen om deze verandering te bevorderen? 11% van de Belgische bevolking heeft een elektrische fiets en 19% is van plan om er een te kopen. Maar heel wat ondervraagden werden door de aankoopprijs wat afgeschrikt. Daarna komt de vrees om die niet te gebruiken, de belemmering en de kostprijs voor het opladen en de vrees voor diefstal. Maar vaak vergeet men ook dat er hiervoor fiscale aanmoedigingen zijn voorzien! Financiële steun, vergoedingen, bedrijfsfietsen, ...

De verschillende fiscale aanmoedigingen

Meer info over de fiscaliteit van fietsen ? ?

Als je binnenkort naar een zachtere mobiliteit wilt overstappen, blijf dan zeker alert: we hebben misschien voor jou een oplossing!

We deze veranderingen die onze levens overhoop halen nu eens te baat nemen om een duurzamere toekomst tot stand te brengen?