Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik rijd voortaan elektrisch. We geven je alvast enkele tips!

Maakt overstappen naar een elektrische auto je wat onzeker? Dat is perfect normaal. Deze fascinerende technologie roept immers ook heel wat vragen op: wat als ik stilval, is een elektrische auto wel flexibel genoeg, kan ik dan wel gelijk wanneer overal naartoe, duurt opladen niet enorm lang, en ga zo maar door.

 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

Maak je geen zorgen! Volg gerust je hart in plaats van je hoofd. We leggen je haarfijn uit waarmee je rekening moet houden als je elektrisch rijdt!

 

Factoren die het rijbereik van je elektrische auto beïnvloeden

Om met de deur in huis te vallen: deze impact kan zowel positief als negatief zijn!

  • De hellingsgraad:

Bergop ligt je verbruik hoger, bergaf recupereer je weer wat energie. (Het lijkt wel magie ...)

  • De temperatuur:

in de winter daalt je autonomie, want je auto heeft dan meer energie nodig om zijn batterij op te warmen. Een hogere buitentemperatuur zal dan weer een gunstig effect hebben op je rijbereik.  

  • De snelheid:

zoals in elke auto is de verleiding groot om eens goed gas (of stroom) te geven. Jammer genoeg zijn hoge snelheden niet bevorderlijk voor je rijbereik. Als je in plaats van 110 bijvoorbeeld 130 km/u rijdt, ligt je verbruik zo’n 40% hoger. Hoe sneller je rijdt, hoe minder kilometers je kunt doen. Je snelheid aanpassen is dus de boodschap.  

  • De rijstijl:

een dynamische of sportieve rijstijl zal het energieverbruik van de auto negatief beïnvloeden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor wagens met een verbrandingsmotor.

 

 

Je nieuwe gewoonten

  • Benader je ritten anders

In een elektrische auto is het belangrijk dat je rekening houdt met het type rit en de verschillende aspecten die de autonomie van je wagen kunnen beïnvloeden (temperatuur, hoogteverschil enz.). Het komt erop aan je rit zo goed mogelijk te plannen en te weten welk rijbereik je nodig hebt om vlot op je bestemming te raken.

  • Maak gebruik van de recuperatie van remenergie

Wanneer je in een elektrische auto remt, produceer je energie. Dat betekent dat je bij het vertragen en remmen je batterij weer een beetje oplaadt. De kinetische remenergie wordt namelijk omgezet in elektrische energie die kan worden gebruikt voor de batterij. Deze technologie is vooral interessant voor ritten in een stedelijke omgeving met druk verkeer. Dat is niet alleen positief voor je rijbereik, maar ook voor je remblokken. Hocus pocus!

  • Houd de spanning erin!

We hebben het uiteraard over je banden: een correcte bandenspanning beperkt je verbruik. Er bestaan trouwens speciale banden voor elektrische auto’s met een lagere rolweerstand dan klassieke banden. Die lage weerstand heeft eveneens een positief effect op je autonomie.

  • Denk eco-logisch!

Zoals zo vaak duurt duurzaam het langst. Als je de ecomodus van je auto inschakelt, daalt het vermogen van de motor. Hierdoor optimaliseer je het rijbereik en het verbruik. Je beschikt dan over wat minder paardenkracht en een lagere topsnelheid, en ook het gebruik van uitrustingen zoals airco en verwarming wordt beperkt. Voor de rest verandert er niets aan de rijervaring.

  • Plan je laadbeurten

Een elektrische auto opladen is vaak geen probleem als je thuis bent (je hoeft hem maar in te pluggen). Maar wat als je onderweg bent? In dat geval moet je nagaan waar zich op je traject een snellader bevindt. Tips hiervoor vind je in ons artikel over apps waarmee je snel een oplaadpunt vindt!

 

Mis niets van ons elektrisch nieuws!

Volg onze Mobility groep op Facebook