Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale meter én zonnepanelen? Dan stap je vanaf 1 maart over op het injectietarief

Op 14 januari 2021 schafte het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller af in Vlaanderen. Heb je een digitale meter én zonnepanelen? Dan stap je vanaf 1 maart over op het injectietarief.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Démarrage compteur intelligent

Afschaffing van het principe van de terugdraaiende teller

Midden januari ontstond er de nodige ophef: het Grondwettelijk Hof vernietigde het systeem van de terugdraaiende teller in Vlaanderen. Hierdoor stappen Vlaamse eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter vervroegd over op het nieuwe systeem met injectietarief. Ook al werd hen eerder beloofd dat ze 15 jaar konden genieten van het systeem van de terugdraaiende teller. En sinds 1 maart is het dus zover: heb je zonnepanelen én een digitale meter? Dan val je vanaf nu onder het systeem met injectietarief.

Een aantrekkelijke prijs voor jouw overtollige energie

Klanten van TotalEnergies moeten zich absoluut geen zorgen maken. Zodra wij de informatie van Fluvius ontvangen dat je overstapt op het nieuwe tariefsysteem, brengen we je hiervan op de hoogte. Wij zorgen voor een vlotte en automatische overstap naar het nieuwe tariefsysteem zonder dat je hiervoor een afzonderlijk injectiecontract hoeft te tekenen. Jij bent dus gegarandeerd van een aantrekkelijke prijs voor je overtollige energie. Hoeveel die vergoeding precies bedraagt, is afhankelijk van je metertype en de tariefkaart waaraan je op dit moment gefactureerd wordt. Ontdek onze huidige tarieven.

Wat verandert er precies in je factuur?

Je zal eerst een afrekening ontvangen die jouw periode in het oude systeem, met het principe van de terugdraaiende teller, volledig afsluit. Vanaf dan schakel je over op het injectietarief. Vervolgens maken we een schatting van de energie die je op het net zal injecteren, zodat we jouw voorschotfactuur kunnen verminderen met dat bedrag. Je moet bovendien niet langer een prosumententarief betalen.

Met andere woorden, in het nieuwe systeem betaal je dus gewoon je afname van energie van het net. En vervolgens ontvang je een vergoeding voor de energie die je op het net injecteerde. Dankzij jouw digitale meter, kennen we immers exact jouw injectievolume.

Nog geen digitale meter?

Heb je nog geen digitale meter? Dan blijf je voorlopig nog even op het oude systeem. Wil je liever geen digitale meter? Dan zou het kunnen dat je de plaatsing ervan nog even kan weigeren. Er wordt namelijk gesproken over een ‘uitstelregeling’ waardoor je de installatie van een digitale meter zou kunnen weigeren tot begin 2025 en dus toch nog op het oude systeem blijft. Deze regeling is nog niet definitief. Maar, dat geldt natuurlijk niet als je je zonnepanelen installeerde na 1 januari 2021 of als je al 15 jaar een terugdraaiende teller gehad hebt.  

Meer weten over het injectietarief? Lees onze veelgestelde vragen.

Heb je hier verdere vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Contacteer ons