Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips om te besparen, zonder de gezellige kerstsfeer te verliezen

Kerst is een feest van licht, maar hoe doe je dat zonder een te hoge energierekening op het einde van de maand voorgeschoteld te krijgen?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

De koudste periode van het jaar komt er weer aan. De zon gaat opnieuw vroeger onder, dat betekent dat we ’s morgens vroeg de verwarming meteen aanzetten en vroeger op de avond onze lampen laten branden. De wintertijd is geen makkelijke periode om te besparen, zeker niet tijdens de feestdagen. Toch kan je hier en daar besparen dankzij deze handige tips.

Zet een timer op je kerstverlichting

De kerstverlichting aan je voorgevel afschaffen is geen tip die je van ons zal horen! De charme van de feestdagen zit immers in al die gezellige lichtjes wanneer het zo vroeg donker wordt buiten. Dat er mensen je straat zullen passeren om 3 uur in de nacht is echter wel uitzonderlijk. De aankoop van een timer op je schakelaar kan ervoor zorgen dat in de avond je lampjes heerlijk opwakkeren, maar je ze niet in de vroege ochtend moet uitschakelen. Die paar extra uren zijn altijd mooi meegenomen.

 

Tijd voor wat nieuwe decoratie

Tegenwoordig zijn er allerhande opties om je huis te laten oplichten zonder te hoge kosten die eraan vasthangen. Je oude kerstlampjes de deur uit gooien en een kleine investering maken in wat nieuws kan wonderen doen voor je portemonnee. LED kerstversiering verbruikt meer dan 70% minder energie dan hun voorgangers, en zijn vaak echt een koopje. Ook verlichting gemaakt uit optische vezels zijn een goede zaak voor je energierekening. Je voorgevel zal zeker stralen.

 

Licht uit, kerstboom aan

Het is snel gebeurd, de lampen in de leefruimte aanzetten zodra het begint te schemeren. Maar we vergeten soms dat die kerstboom in de hoek zeker genoeg gezelligheid met zich meebrengt voor de hele woonkamer! Dus kijk gerust naar al je favoriete series met die warme kerstverlichting op de achtergrond. Ook die stiekeme tocht naar de koelkast heeft minder verlichting nodig.

 

Bezoek? Zet je thermostaat dan wat lager

Extra gasten betekenen niet enkel extra gezelligheid, maar ook meer warmte in de kamer. De aangename temperatuur als je binnenkomt kan al snel een beetje te heet worden na wat hapjes en een drankje. In plaats van de thermostaat hoog te laten staan, kun je na enkele uren gerust de temperatuur een beetje laten zakken zonder dat je gasten het merken. Het verschil zal daarentegen wel verschijnen op je energiefactuur.

 

Unpluggen die kabels!

Wanneer je er toch voor beslist om je kerst ergens anders door te brengen, dan is er nog steeds een kans dat je energie verbruikt. Sommige apparaten verbruiken namelijk energie zodat ze altijd stand by zijn, en altijd paraat om te gebruiken in seconden. Dus of je je nu in de Alpen bevindt, genieten van een après-ski, of gewoon een gezellige dag bij vrienden, vergeet dan zeker niet je stekkers uit te trekken thuis. Draadloze printers, wifi en televisie behoren tot de stiekeme energie-eters die je energiefactuur aardig kunnen laten groeien, ook als je een weekje niet thuis bent.

 

Ga jij ook voor een duurzamere wereld?

Minder verbruiken